event-author-img-1

Posted by : sanne

In een gezamenlijke actie van NBSV en ESF ten behoeve van het beschermingsproject Testudo kleinmanni in Egypte worden thans online T-shirts ten verkoop aangeboden.

De kritische situatie van Testudo kleinmanni (Lortet, 1883) (Egyptische landschildpad) in het wild is voor de Nederlandse Belgische Schildpadden Vereniging (NBSV) en de ESF de aanleiding om deze schildpaddensoort als beschermingsproject van het jaar 2008 te bestemmen.

Bescherming in het wild is heel hard nodig om deze landschildpaddensoort een overlevingskans te bieden. Nadat aanvankelijk was vastgesteld dat deze soort in Egypte volkomen was uitgestorven, zijn er toch nog dieren waargenomen in de Zaranik Protected Area (ZPA) in het oosten van het oorspronkelijke verspreidingsgebied in dat land. Het betreft hier echter een gering aantal dieren die ook in dit gebied worden bedreigd door overbegrazing en landbouwactiviteiten door de locale bevolking.In het tijdschrift Trionyx 2007, nrs. 5 en 6 wordt uitgebreid aandacht gevraagd voor het project.

In de Zaranik Protected Area in Egypte is een project in ontwikkeling om de herontdekte dieren in omheinde gebieden te beschermen, te laten floreren en te laten fungeren als onderzoeksdieren. Daarbij wordt de lokale bevolking succesvol ingeschakeld. Leden van de bedoeïnenstam Sweirki worden opgeleid tot ranger in het gebied dat 250 km2 groot is en voornamelijk uit zandduinen bestaat.

Ten einde dit beschermingsproject te laten slagen willen de NBSV en de ESF hieraan een financil├źle bijdrage geven. Hiertoe is o.a. een actie gestart om T-shirts met een foto en opschrift van Testudo kleinmanni in wit op een warte ondergrond te verkopen. Verkrijgbaar ijn de maten S, M, L, XL, XXL. De T-shirts kosten inclusief verzendkosten E 12,50 per stuk (waarvan E 2,50 verzendkosten).

Kopers kunnen een bestelmail met hoeveelheid, maten, naam, adres en woonplaats zenden naar de PR functionaris van de NBSV prfunctionaris@trionyx.nl of postadres Adelricusstraat 12, 3641 DN Mijdrecht, NL.

Gelijktijdig dient het totaalbedrag van de bestelde T-shirts te worden overgemaakt op Postbankrekening 3560046, t.n.v. NBSV te Zwaanshoek. Na ontvangst van het bedrag worden de bestelde T-shirts dan terstond verzonden.